preloader

Fairtrade koffie

Fairtrade koffie en Fairtrade koffiebonen. Wat is het eigenlijk?

Je kunt dagelijks een bijdrage leveren aan duurzame armoedebestrijding. Namelijk door te kiezen voor Fairtrade koffie. Overal vind je Fairtrade koffie en Fairtrade koffiebonen: in de supermarkt, op het werk of een heerlijke espresso in een restaurant. Maar wat is Fairtrade koffie nou eigenlijk? Door Fairtrade koffie of koffiebonen te kopen investeer je in koffieboeren en arbeiders in ontwikkelingslanden. Via Fairtrade (eerlijke handel) ontvangen zij een eerlijke prijs voor hun koffiebonen en werken zij onder menswaardige omstandigheden. Faitrade geeft lokale boeren en arbeiders de mogelijkheid om te investeren in een duurzame toekomst en om een beter bestaan op te bouwen. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Maar juist wel alle aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen op de koffieplantages. Fairtrade is zowel een keurmerk als een wereldwijde beweging.

Een belangrijke eerste stap in de Fairtrade-keten is dat kleine koffieboeren zich organiseren. Dit heeft als voordeel dat ze gezamenlijk kunnen investeren in technische ondersteuning en logistiek. Hierdoor hebben de boeren een betere onderhandelingspositie, krijgen zij een betere prijs voor hun geoogste koffiebonen en toegang tot de wereldmarkt. Daarom is de belangrijkste voorwaarde van Fairtrade dat koffieboeren samenwerken in koffiecoöperaties. Ook de koffieboeren en de coöperatie zelf moeten aan eisen voldoen. Fairtrade staat voor duurzame productie en ontwikkeling. De basis hiervoor is milieuvriendelijke koffieteelt, respect voor arbeidsrechten en een transparante, democratische werkwijze in de boerencoöperaties.

Fairtrade koffie kopen bij CheapCoffee.nl

Fairtrade garandeert koffieboeren een minimumprijs

Fairtrade gecertificeerde koffieboeren ontvangen tenminste de Fairtrade minimumprijs voor hun koffie. De minimumprijs heeft als doel om de productiekosten van de boeren te dekken en werkt als een vangnet wanneer de marktprijs voor koffiebonen onder een leefbaar niveau komt. Daarnaast ontvangen de koffieboeren ook de Fairtrade premie en moeten daarvan minstens 25 procent investeren in kwaliteit, productiviteit en infrastructuur. Koffieboeren gebruiken de premie ook voor projecten in hun gemeenschap, zoals investeringen in gezondheidszorg, onderwijs en watervoorzieningen.

Het ontwikkelen van de vaardigheden en kennis van koffieboeren door technische ondersteuning is cruciaal. Zo kunnen ze met vaste regelmaat duurzame koffiebessen oogsten. Boeren die zijn aangesloten bij een Fairtrade gecertificeerde coöperatie kunnen trainingen volgen en zijn zich daardoor beter bewust van klimaatproblemen en de impact daarvan op hun koffieplanten en hun levens. Ook kunnen boeren trainingen volgen over het verbeteren van de vruchtbaarheid van hun landbouwgrond, het gebruik van natuurlijke plantenbemesting, waterconservering en andere landbouwtechnieken die zeer van pas komen bij stijgende temperaturen.

Fairtrade koffie en klimaatverandering

Klimaatverandering zorgt wereldwijd voor veel problemen, waaronder veranderende weerpatronen, de opkomst van ongedierte en de snelle uitbraak van plantenziektes. Fairtrade coöperaties steunen boeren bij de strijd tegen koffieroest (schimmel) door hen te voorzien van nieuwe, sterkere koffiestekjes die de oude struiken vervangen. Ook wordt de premie geïnvesteerd in biologische pesticides die de verspreiding van de schimmel tegengaan.

Workshops over klimaatverandering en betere communicatie tussen boeren die aangesloten zijn bij Fairtrade coöperaties zorgen ervoor dat boeren van elkaar kunnen leren en gezamenlijk de problemen kunnen aanpakken. Ook wordt er geïnvesteerd in koffievelden waar kan worden geëxperimenteerd met verschillende soorten planten. In ‘nurseries’, de kraamkamers van de koffieplanten, worden nieuwe productievere koffieplanten ontwikkeld en getest die weerbaarder zijn tegen ziektes en ongedierte.

Naast Fairtrade koffie hebben we ook een ruim assortiment biologische koffie; natuurlijk geteeld met respect voor flora en fauna!

Faitrade koffie kopen

De allerlekkerste 100% Fairtrade koffie koopt u natuurlijk bij CheapCoffee.nl. Zo kunt u met een gerust hart genieten van de allerbeste Fairtrade koffiebonen en u helpt wereldwijd de koffieboeren! Met onderstaande koffiemelanges kiest u voor topkwaliteit én maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Fairtrade koffie en Fairtrade koffiebonen kopen | CheapCoffee.nl

  • Caffè Superiore Cento% Oro is een absolute topklasse koffie met het Max Havelaar keurmerk voor eerlijke handel en werkt samen met Cordaid en Made Blue. Last but not least; Cento% Oro is 100% Fairtrade, 100% biologisch, 100% Co2-neutraal, 100% aluminiumvrij. Door de samenwerking met Cordaid en Made Blue garandeert Cento% 1000 liter schoon drinkwater per verkochte doos koffie voor de allerarmsten in ontwikkelingslanden.
  • Redbeans Green Label  is 100% biologisch en 100% Fairtrade geteeld. Redbeans betaalt de boer niet alleen een Fairtrade premie, maar ook een bio-premie. Door biologische koffie te verbouwen en aandacht voor betere kwaliteit krijgt de boer een beter inkomen en een betere koffie. Da’s nou bio-logica.
  • De 100% Arabica espressobonen van Schirmer Café Creme BIO+FAIRTRADE en Schirmer Espresso BIO+FAIRTRADE komen van kleine boeren die zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen en met respect voor de natuur produceren. De boeren zelf krijgen een faire prijs voor de koffiebonen. Vandaar dat de Schirmer koffiemelanges zowel het Fairtrade, Biologisch als het Öko keurmerk heeft.

Of probeer het MVO proefpakket koffiebonen voor slechts € 59,99!

Wilt u behalve Fairtrade koffie ook biologische koffie drinken? Dat kan! Bekijk hier het assortiment Fairtrade & biologische koffie

Fairtrade koffie en Fairtrade koffiebonen koop je online bij CheapCoffee.nl

Cheapcoffee.nl